8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ
Tarih: 8.03.2017 | Okunma Sayısı: 1108

BASINA VE KAMUOYUNA SAYGIYLA

Kadın annedir, eştir, arkadaştır… her şeyden önce insandır. Kadınların yaşadığı sorunlar ülkelere göre farklılıklar arz etse de kadın meselesi günümüz modern dünyasında küresel ve sosyal bir meseledir. Bugün dünyanın dört bir tarafında her türlü şiddete ve ayrımcılığa uğrayan kadınlar mevcuttur. Daha adil ve eşit bir dünyaya geçiş kadınlar olmadan mümkün olmayacaktır. Toplumun en ağır yükünü taşıyan kadınlar her zaman barış ve uzlaşıdan yana olmuştur.

Kadınlar için yapılan kazanımlar ancak ortak uzlaşı ile korunabilir. Zira kadına ve kız çocuklarına yönelik adalet her koşul ve şart altında amasız, istisnasız gerçekleştiğinde vicdanlar nefes alacaktır. Maalesef bugün kadınlar uluslararası sözleşmelere ve ulusal düzeyde takip edilen politikalara rağmen dünyanın her yerinde şiddete ve ayrımcılığa uğramakta; siyasette, karar mekanizmalarında, ekonomide, eğitimde erkeğe göre ikincil konumda kalmaya devam etmekte; medyada ve reklam dünyasında cinsel bir obje olarak kullanılıp istismar edilmekte; kültürel, siyasal, ideolojik veya dinsel nedenlerden dolayı ayrımcılığa uğramakta ve dışlanmaktadır.

Kadınların aile içi ve sosyal rollerinin dengelenmesi adına, kadın hakları ve fırsat eşitliği konusunda toplumda ortak bir bilinç oluşturulmasını sağlanmalıdır. Daha insan hakları merkezli, yaşanabilir bir dünya için kadının etkinlik alanının güçlendirilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk ve benzeri alanlarda fırsat ve olanaklardan eşit düzeyde yararlanması, kadın ve erkeğe verilen hakların, yüklenen sorumlulukların adil bir biçimde dağıtılması son derece önemlidir.

Hayata her anlamda "can" katan kadınların cinsel ve sınıfsal sömürüye uğramadığı, her anlamda eşit, adil bir yaşam sürmeleri umuduyla tüm dünya kadınlarının ve Anadolu'muzun değerli kadınlarının 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutlarız.

Bitlis Barosu Kadın Hakları Komisyonu

20.09.2024
AV. GÜLHAN BAYRAM SEKMEN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.