BARODAN SUÇ DUYURUSU
Tarih: 26.10.2011 | Okunma Sayısı: 2399
ATV'DE PROGRAM SUNUCUSU MÜGE ANLI VE HABER TÜRK HABER SPİKERİ DUYGU CANBAŞ HAKKINDA BAROMUZCA 26.10.2011 TARİHİNDE HALIKI KİN VE DÜŞMANLIĞA TAHRİK VE AŞAĞILAMA SUÇLARINDAN DOLAYI BİTLİS CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMUŞTUR.

BİTLİS CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

Şikayetçi          : Bitlis Barosu Başkanlığı

Şüpheli             : 1-Müge ANLI

2-Duygu CANBAŞ

Suç                  : Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama TCK m.216

Suç Tarihi        : 25/10/2011

Konu               : Şüpheliler hakkında kamu davası açılması istemidir.

Açıklamalar      :

1. Van İlinde yaşanan depremden hemen sonra canlı yayına başlayan Habertürk Televizyonu sunucusu Duygu Canbaş, "Her ne kadar Van'da olsa da acımız büyük" diyerek halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği gibi bir bölge insanını da aşağılamıştır.
  2. Yine 25/10/2011 günü ATV ekranlarında yayınlanan Tatlı Sert programında Van'daki depremi değerlendiren Müge Anlı, "Her fırsatta küçücük çocuklar tarafından taş attırılan polisler, olay yerine gelip ilk müdahale edenlerdi. Onlara taş atanların da elleri kırılsın. Canımız istediğinde kuş avlar gibi taş atıyoruz. Dağlarda vuruyoruz. Sonra bir şey olunca da asker gelsin, polis gelsin diyoruz. Kuş avlar gibi avlamayalım bunları. O kadar kolay değil. Herkes haddini bilecek&S230;" diyerek üzerine atılı bulunan suçu basın yolu ile işlemiştir.
  3. 5237 Sayılı TCK.nun “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” başlıklı 216.maddesinde, “Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” hükmü yer almaktadır.

1. Ayrıca, RTÜK Kanunu'nun, "Yayınlar, ırk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz." denmektedir.
  2. Adı geçen şüpheliler Van İlinde yaşanan deprem olayı ile aynı bölgede yaşanmakta olan terör olaylarını depremden zarar gören vatandaşlarla özdeşleştirerek halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmişlerdir. Bu nedenle haklarında kamu davası açılması gerekmektedir.

Sonuç ve İstem            : Yukarıda açıklanan ve resen araştırılacak nedenlerle; şüpheliler hakkında soruşturma açılarak haklarında kamu davası açılmasını talep ederiz.26.10.2011

Şikayetçi

Bitlis Baro Başkanlığı adına

Av.Enis GÜL

19.09.2024
AV. GÜLHAN BAYRAM SEKMEN

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.