BAROMUZDAN SUÇ DUYURUSU
Tarih: 11.07.2014 | Okunma Sayısı: 2821

                                                                                                                                         

 

                                                           CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’ NA

TATVAN

 

ŞİKAYETÇİ                        : Bitlis Barosu Başkanlığı adına Baro Başkanı Av. Enis GÜL,  

                                                  Hüsrevpaşa  Mah. 1207. Sok. No:2 Bitlis

 

ŞİKAYET EDİLEN

ŞÜPHELİ / ŞÜPHELİLER            : Yapılacak araştırma ile ortaya çıkacak

 

ŞİKAYET KONUSU          : 1136 Sayılı Avukatlık kanunun 63 Maddesine Aykırılık

                                      ( Avukatlık Yetkilerinin Başkaları Tarafından Kullanılması)

 

AÇIKLAMALAR               :           1- Tatvan ilçesinde birden fazla adres de  “ TRAFİK VE İŞ KAZALARINDAN KAYNAKLI ÖLÜM VE YARALANMA İLE SONUÇLANAN KAZALARIN BEDENSEL HASARLARININ TANZİM VE HUKUSAL İŞLEMLERİ TAKİP EDİLİR” ve           “HASAR DANIŞMANLIK”  ibareli tabelaların asılı bulunduğu Bitlis Barosuna ihbar edilmiştir.

                                               2- Bitlis Barosu Yönetim Kurulunun 11.07.2014 tarih ve 2014/33 sayılı kararı ile; “ TRAFİK VE İŞ KAZALARINDAN KAYNAKLI ÖLÜM VE YARALANMA İLE SONUÇLANAN KAZALARIN BEDENSEL HASARLARININ TANZİM VE HUKUSAL İŞLEMLERİ TAKİP EDİLİR” ve             “HASAR DANIŞMANLIK” asarak ilan eden şüpheli veyahut şüpheliler hakkında ( kimliği bilinmeyen) “ Avukatlık Yetkilerinin Başkaları Tarafından Kullanılması” ile ilgili Avukatlık Kanunun 63. Maddesine aykırılıktan Tatvan Cumhuriyet Başsavcılığına  suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmiştir.

           

Avukatlık Kanunun 63. Maddesinin 3. ve 4. Fıkrasında;

 

Baro levhasında yazılı bulunmayanlar ve işten yasaklanmış olan avukatlar, şahıslarına ait olmayan dava evrakını düzenleyemez, icra işlemlerini takip edemez ve avukatlara ait diğer yetkileri kullanamazlar. Baro levhasında yazılı bulunmayanlar avukatlık unvanını da taşıyamazlar. (Ek cümle : 2/5/2001 - 4667/40 md.) Şu kadar ki, baro levhasındaki kaydı yirmi yılı dolanlardan, bürosunu kapatarak vergi kaydını sildiren avukatlar durumları hakkında bilgi vermek ve baroya karşı görev ve yükümlülüklerini yerine getirmek koşuluyla sadece avukat unvanını kullanabilirler. (3)
       (Değişik ikinci fıkra: 23/1/2008-5728/334 md.) Birinci fıkra hükmüne aykırı eylemde bulunanlara Cumhuriyet savcısı tarafından beşyüz Türk Lirasından ikibin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. 
(Değişik üçüncü fıkra: 23/1/2008-5728/334 md.) Avukatlık yapmak yetkisini taşımadıkları halde muvazaalı yoldan alacak devralarak ve kanunların tanıdığı başka hakları kötüye kullanarak avukatlara ait yetkileri kullananlar bir yıldan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılırlar.
       Mahkemeler, icra ve iflas daireleri ve barolar, bu maddenin kapsamına giren bir olayı öğrenince Cumhuriyet Savcılığına bildirmek zorundadırlar. Yapılacak kovuşturma sonucu Cumhuriyet Savcısı tarafından baroya bildirilir.
                                                          

 

                                              3- Avukat olmadıkları halde avukatlık yetkilerini kullanarak HUKUKSAL İŞLEMLERİ TAKİP EDEN VE BUNU İLAN EDEN kişi ve kişiler hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz.

 

HUKUKİ SEBEPLER        : 1136 Sayılı Av. Kan. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu, 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve İlgili Mevzuat.

 

NETİCE VE TALEP          :  Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle; Tatvan ilçesinde   “ TRAFİK VE İŞ KAZALARINDAN KAYNAKLI ÖLÜM VE YARALANMA İLE SONUÇLANAN KAZALARIN BEDENSEL HASARLARININ TANZİM VE HUKUSAL İŞLEMLERİ TAKİP EDİLİR” ve           “HASAR DANIŞMANLIK” asarak ilan eden şüpheli veyahut şüphelilerin tespiti ile haklarında 1136 Sayılı Avukatlık kanunun 63. Maddesini ihlalden soruşturma yapılarak, suçta kullanılan eşyalarına el konulmasına, haklarında kamu davası açılmasına karar verilmesi;

Arz ve talep olunur. 11.07.2014       

 

                                                                                                                      Şikayetçi

Bitlis Barosu Başkanlığı

Adına                                     

                                                                                                           Bitlis Barosu Başkanı

                                                                                                                    Av. Enis GÜL

 

 

Eki: Yetki Belgesi

20.09.2024
AV. GÜLHAN BAYRAM SEKMEN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.