BASIN AÇIKLAMASININ TAM METNİ
2007 yılında ilimizi ekonomik ve çağdaş anlamda, halkımızı sosyal ve kültürel anlamda ileri uygarlıklar düzeyine çıkarmak amacıyla bir üniversite kuruldu. Memleketimize ve insanlarımıza önem atfedip bu eğitim hamlesine destek olan tüzel ve özel kişiliklerin tamamına şükranlarımızı sunarız. Kuruluşundan günümüze kadar üniversitemizin gelişimine katkısı olan tüm akademisyen ve idari personellere de teşekkür ederiz. Ayrıca gerek maddi gerekse manevi destekleriyle şehrimize ve üniversitemize hayat veren başta EREN ailesi olmak üzere tüm hayırsever Bitlisli işadamlarımıza halkımız gibi bizler de her daim minnettarız.
2007 yılından bu yana geçen 4 yıllık süre sonunda, Bitlis Eren Üniversitesi’ni bölgemizde kendisiyle eşzamanlı olarak kurulan diğer üniversiteler ile karşılaştırınca üniversitemizin gerek akademik gelişim, gerek idari yapılanma, gerekse inşaat çalışmaları bakımından çok gerilerde olduğunu üzülerek görmekteyiz. Bingöl Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi gibi bizimle aynı yıl kurulan bölge üniversiteleri içinde 15 Profesör ve 16 Doçent ile akademik atılım gerçekleştirmiş üniversiteler varken, Bitlis Eren Üniversitesi bu bölgesel rekabette Rektör ve Rektör Yardımcısı da dahil olmak üzere yoluna toplamda 3 Profesör ve 1 Doçent ile devam etmektedir. Bölgemizde yeni kurulan üniversiteler arasında 3000’in üzerinde fakülte öğrencisine sahip üniversiteler varken, Bitlis Eren Üniversitesi’ndeki fakülte öğrenci sayısı 246’sı üniversite kurulmadan önce zaten açık olan Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü öğrencisi olmak üzere sadece 706’dır. Bitlis Eren Üniversitesi, ileride akademisyen ihtiyacını karşılama bakımından başka üniversitelere bağımlılığı azaltacak olan lisansüstü öğrenci sayısı açısından da son derece geri kalmış durumdadır. Sadece 4 lisansüstü öğrencisi bulunan Bitlis Eren Üniversitesi’nin 150 lisansüstü öğrencisi bulunan bölge üniversiteleriyle akademik bir yarış içinde olması pek de mümkün görünmemektedir. Ve bu da Bitlis Eren Üniversitesi’ni akademik anlamda nasıl bir geleceğin beklediğini gösteren en acı tablolardan birisidir. (Bitlis Eren Üniversitesi ile ilgili bu sayısal veriler, üniversitenin hazırlamış olduğu 2008 – 2012 Faaliyet Raporu’ndan alınmıştır ve 2012 yılı Mayıs ayına ait verilerdir.)
Bitlis Eren Üniversitesi’nin devletten aldığı maddi desteğe ek olarak EREN Holding tarafından da aynı oranda ayrıca desteklenmesine rağmen, üniversitenin fiziksel gelişiminde bu ekstra katkının sonuçlarını görememek bizleri derinden yaralamaktadır. Bölgemizdeki diğer üniversiteler halkla, kamu kurum ve kuruluşlarıyla, sivil toplum örgütleriyle kaynaşma ve bütünleşme sürecini başarılı bir şekilde tamamlamışken, Bitlis Eren Üniversitesi’nin şehir ve halk ile bütünleşemeyip kendi içine kapanmasını, kendini resmi kurumlardan, sivil toplum kuruluşlarından ve halktan soyutlamasını hayretler içerisinde gözlemlemekteyiz.
Sonuç olarak, çok uzun yıllardan beri heyecanla beklediğimiz ve kentimiz için hayati önem arz eden Bitlis Eren Üniversitesi’nin 4 yıllık gelişim performansının, bölge üniversitelerine göre son derece düşük olduğuna tanıklık etmenin utancını yaşamaktayız. Aynı yıllarda kurulan bölge üniversitelerinin gelişim karneleri göz önünde bulundurulduğunda, üniversitemiz ve geleceği ile ilgili endişelerimizde ne derece haklı olduğumuz ortaya çıkacaktır.
ÇAĞDAŞ BİR ÜNİVERSİTE İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU olarak 14 Ağustos 2012 tarihinde yapılacak rektörlük seçimini, üniversitemizin, ilimizin ve halkımızın geleceği açısından önemsemekteyiz. Önümüzdeki dört yılın, heba edilmiş ikinci bir dört yıla daha dönüşmemesi için yeni dönemde yeni bir rektör ve yeni bir yönetim anlayışıyla yola devam edilmesi gerektiğine inanıyoruz.
Bitlis İli ve İlçelerinde aktif olarak faaliyet gösteren Bitlis Barosu, 14 Oda, 6 Kooperatif, 25 Sendika ve 39 STK olarak:
- Üniversitemizi mezunlarına istihdam imkanı sağlayan fakülte ve bölümlere yönlendirecek öngörüye,
- Gerek kamu bütçesini gerekse özel kaynakları etkin kullanabilecek yönetimsel vizyona,
- Mağrur tarihimizin mütevazi şehri Bitlis’i, halkını, sivil toplum örgütlerini, kamu kurum ve kuruluşlarını kucaklayacak engin bir hoşgörüye,
- Personel alımlarında ve kurum içi görevlendirmelerde bilgi, deneyim ve yeteneği esas alıp, yandaşlık, arkadaşlık ve akrabalık ilişkilerini önemsemeyecek bir hakkaniyete,
- Olumlu ve yapıcı eleştirileri, üniversitenin kurumsal kimliğine katkı olarak değerlendirecek geniş bir ufka,
- Çoğulcu, demokratik, katılımcı, eşitlikçi ve paylaşımcı değerlere,
- Bireyselliğe değil ekip çalışmasına odaklanacak modern bir yönetim anlayışına,
- Çağdaş yöneticilik anlayışının gereği olan birikim, beceri ve donanıma sahip YENİ BİR REKTÖR beklentisindeyiz.
Yeni kurulan üniversitelerde öğretim üyelerinin neredeyse tamamının kurucu rektörler tarafından göreve başlatıldıkları herkes tarafından bilinmektedir. Nitekim Bitlis Eren Üniversitesi’nde de rektörlük seçiminde oy kullanacak 70’e yakın öğretim üyesinin tamamına yakınının kadro tahsisi mevcut rektör tarafından yapılmıştır. Dolayısıyla seçim sonucunda en fazla oyu mevcut rektörün alması son derece olağandır. Ancak üniversite rektörlerinin atanmasında karar mercii olan kurumlar için üniversitenin başarısı ve gelişimi, üniversite ile halkın bütünleşmesi gibi kriterlerin seçim sonuçlarından çok daha öncelikli olduğu da gayet iyi bilinmektedir. Birçok üniversitede en fazla oy alan rektör adayının rektör olarak atanmaması da bunun en büyük kanıtıdır. Çağdaş Bir Üniversite İçin Güç Birliği Platformu olarak bizler de, üniversitelerimizin en çok oy alan rektör adayları tarafından değil, insanlarımıza güzel yarınlar hazırlayabilecek donanımdaki rektör adayları tarafından yönetilmesini doğru buluyor, rektör atamalarında etkili ve yetkili organların bu yaklaşımını destekliyoruz.
Rektörlük seçiminin ilimize, halkımıza, üniversitemize ve geleceğimizin hayat damarları olan gençlerimize hayırlı olmasını dileriz.Daha çağdaş, daha kaliteli, daha demokratik, daha özgür, daha bilimsel, daha işlevsel bir üniversite,Böyle bir üniversitenin öncülüğünde kalkınan ve gelişen modern bir kent, Böyle bir üniversitede ve böyle bir kentte öğrenci olmanın ayrıcalığını yaşayacak daha kültürlü, daha eğitimli, daha aydın ve manevi ve kültürel değerlerine sevdalı bir gençlik beklentisi ve özlemiyle…
SAYGILARIMIZLA&S230;
ÇAĞDAŞ BİR ÜNİVERSİTE İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU