BASINA VE KAMUOYUNA
Tarih: 3.12.2014 | Okunma Sayısı: 1321

BASINA VE KAMUOYUNA

TEBRİK ETMİYORUZ, FARKINDAYIZ !!!

Bilindiği üzere 3 Aralık tarihi, Birleşmiş Milletler’in 1992 yılında aldığı bir kararla, ’Uluslararası Engelliler Günü’ olarak ilan edilmiştir.

 Dünya nüfusunun yaklaşık 1 milyarını, Türkiye nüfusunun ise yüzde 12,29'unu engelliler oluşturmaktadır. Ne yazık ki, gerek ilimizde gerekse ülkemizde engelli vatandaşlarımız  haklarından yoksun,  ikinci sınıf insan muamelesi görmektedirler. Hakları, talepleri görmezden gelinmekte, deyim yerindeyse bu ülkede yok sayılmaktadırlar. İletişimsizlik, zor eğitim koşulları, sosyal güvenlik sorunu, aile sorunları, rehabilitasyon, yoksulluk, ulaşım, istihdam ve benzeri sıkıntılar engelli vatandaşlarımızın toplumla bütünleşmesini engellemektedir.

Bitlis il ve ilçelerinde engellilerin normal hayata entegre olmalarını kolaylaştıracak ne yazık ki hiçbir faaliyet yürütülmemektedir. Ne cadde ve sokaklarda ‘hissedilebir yüzey’ uygulamaları, ne kamu ve özel binalarda engelli rampaları bulunmaktadır. Engellilere yönelik spor alanları yok denecek kadar azdır. Bu nedenle biz bugünü tebrik etmekten ziyade toplumda farkındalık yaratmak istiyoruz.  Bu konuda çaba gösteren ASİBED (Artık Saklanmak İstemiyorum, Bitlis Engelliler Derneği)in Bitlis’te yürüttükleri mücadele sayesinde kısmen de olsa engelli talepleri dile getirilmektedir. Ancak bu çabanın tüm kesimlerce desteklenmesi gerekmektedir.

12 Eylül 2010 tarihli referandum sonrası engelli bireylerimiz anayasa gereği pozitif ayrımcılığa tabi tutulmuştur. Ardından mevzuat çalışması yapılmış ve 5378 sayılı Özürlüler Kanunu ve diğer kanunlar yayımlanmış, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde olumlu çalışmalar yapılmış, ÖMSS ile birçok engelli kardeşimiz istihdam edilmiştir. Bu çalışmalar sonucunda bir nebze olsun engelli kardeşlerimizin sorunları azalmıştır ancak ne yazık ki sorunlar konusunda henüz yeterli seviyeye gelinmiş değildir. Bu anlamda mevzuat hükümlerinin gereğinin yerine getirilmesini hatta anayasal pozitif ayrımcılığın sonuna kadar engelli kardeşlerimiz yönü ile işletilmesini beklemekteyiz. 

Engelli olmak hepimizin başına gelebilecek bir olgudur ve "engellilik" bir kusur değildir. Engeller aşılmak içindir. Önemli olan onları anlamaya çalışmak, önlerindeki engelleri aşmalarında destek olmak ve üzerimize düşeni yapmaktır. Böylece engellilerimizin sosyal yaşama katılmasındaki engeller kaldırılmış ve günlük yaşamlarının idamesi daha kolay olacaktır. Toplumu; engelli yurttaşlarımızın yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla oluşturulan “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla tüm engelli bireylerimizin gösterdikleri büyük cesaret ve olağanüstü mücadelelerinden dolayı kendilerini tebrik eder, engellilerimiz yönü ile daha yaşanılır Bitlis idealimizin gerçekleşmesini diler, sosyal devlet anlayışı ile engelli vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm üretmek onlara fırsat eşitliği sunmak için yetkilileri daha duyarlı olmaya davet ederiz.
 
                                                                                                                                                                                                            AV. ENİS GÜL
BİTLİS BAROSU BAŞKANI 
20.09.2024
AV. GÜLHAN BAYRAM SEKMEN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.