BASINA VE KAMUOYUNA
TEBRİK ETMİYORUZ, FARKINDAYIZ !!!
Bilindiği üzere 3 Aralık tarihi, Birleşmiş Milletler’in 1992 yılında aldığı bir kararla, ’Uluslararası Engelliler Günü’ olarak ilan edilmiştir.
Dünya nüfusunun yaklaşık 1 milyarını, Türkiye nüfusunun ise yüzde 12,29'unu engelliler oluşturmaktadır. Ne yazık ki, gerek ilimizde gerekse ülkemizde engelli vatandaşlarımız haklarından yoksun, ikinci sınıf insan muamelesi görmektedirler. Hakları, talepleri görmezden gelinmekte, deyim yerindeyse bu ülkede yok sayılmaktadırlar. İletişimsizlik, zor eğitim koşulları, sosyal güvenlik sorunu, aile sorunları, rehabilitasyon, yoksulluk, ulaşım, istihdam ve benzeri sıkıntılar engelli vatandaşlarımızın toplumla bütünleşmesini engellemektedir.
Bitlis il ve ilçelerinde engellilerin normal hayata entegre olmalarını kolaylaştıracak ne yazık ki hiçbir faaliyet yürütülmemektedir. Ne cadde ve sokaklarda ‘hissedilebir yüzey’ uygulamaları, ne kamu ve özel binalarda engelli rampaları bulunmaktadır. Engellilere yönelik spor alanları yok denecek kadar azdır. Bu nedenle biz bugünü tebrik etmekten ziyade toplumda farkındalık yaratmak istiyoruz. Bu konuda çaba gösteren ASİBED (Artık Saklanmak İstemiyorum, Bitlis Engelliler Derneği)in Bitlis’te yürüttükleri mücadele sayesinde kısmen de olsa engelli talepleri dile getirilmektedir. Ancak bu çabanın tüm kesimlerce desteklenmesi gerekmektedir.
12 Eylül 2010 tarihli referandum sonrası engelli bireylerimiz anayasa gereği pozitif ayrımcılığa tabi tutulmuştur. Ardından mevzuat çalışması yapılmış ve 5378 sayılı Özürlüler Kanunu ve diğer kanunlar yayımlanmış, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde olumlu çalışmalar yapılmış, ÖMSS ile birçok engelli kardeşimiz istihdam edilmiştir. Bu çalışmalar sonucunda bir nebze olsun engelli kardeşlerimizin sorunları azalmıştır ancak ne yazık ki sorunlar konusunda henüz yeterli seviyeye gelinmiş değildir. Bu anlamda mevzuat hükümlerinin gereğinin yerine getirilmesini hatta anayasal pozitif ayrımcılığın sonuna kadar engelli kardeşlerimiz yönü ile işletilmesini beklemekteyiz.