8.12.2011 gecesi Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 19’u çocuk 34 masum insan sınır ticareti amacıyla gidip köylerine geri döndükleri esnada Türk Silahlı Kuvvetlerine ait F16 savaş uçaklarıyla bombalanarak katledilmiştir. Yaklaşık bir asırdır Kürt halkına yapılan katliamların son halkası olan Roboski Katliamının sonucu diğer katliamlardan farklı olmamıştır. Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan katliamların, faili belli cinayetlerin sorumluları ortaya çıkarılıp hesap sorulmamış aksine bu olayların failleri korunup kollanmıştır. Roboski katliamı yapıldıktan sonra uzun bir süre medya sessiz kalmış birilerinin konuyla ilgili talimatını bekleyerek adeta üç maynunu oynamıştır. Kimi basın yayın kuruluşları üzerine düşen görevi yerine getirmeyerek bu ağır insanlık suçunun bir parçası olmuştur. Olayın üzerinden 3 yıl geçmesine Roboski katliamının sorumluları ortaya çıkarılmayıp tam aksine soruşturma dosyası takipsizlikle sonuçlandırılmıştır. 34 masum insanın katledildiği bu olay nedeniyle tek bir kamu görevlisi dahi görevden alınmamış, yargılanmamış ve cezalandırılmamıştır. Tam aksine olayın bizzat içinde olan askeri personeller terfi ettirilip ödüllendirilmiştir. Hükümet olayı aydınlatma konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekirken; bu katliamı ve sorumlularını aklamaya çalışan bir tavır sergilemeye devam etmektedir. Dönemin Başbakanı bizzat kendisi Roboski katliamı ile ilgili yaptığı bütün açıklamalarda katledilenleri suçlamakta, bu meseleyi gündemde tutan vicdan sahibi tüm duyarlı kesimleri “terörist” olarak görmekte ve adeta bu vahşeti sıradan ve rutin bir “güvenlik önlemi” olarak tanımlamaktadır. Kaldı ki bu katliamın hesabının sorulmasını isteyen aile fertlerine soruşturulmalar açılmış ve tehdit edilmişlerdir.
Aradan geçen 3 yıla rağmen olay aydınlatılmadığı gibi üzeri örülerek dosya kapatılmıştır. Bitlis Barosu olarak; konu ile ilgili taleplerimizi şu şekilde ifade etmek istiyoruz.
*Roboski katilamı ile ilgili derhal etkin bir soruşturma başlatılmalı, failler ve sorumlular yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmadır.
*Türkiye yakın tarihinde yaşanan katliamların aydınlatılması ve toplumsal barışın inşa edilebilmesi için ‘Hakikatleri Araştırma Komisyonu’ kurulmalı, geçmiş ile yüzleşme sağlanmalıdır.
*Sınır hatlarında yaşanan yaşam hakkı ihlalleri ile ilgili etkin soruşturmalar yapılmalıdır.
AV. ENİS GÜL
BİTLİS BAROSU BAŞKANI